onsdag 3. juni 2009

Wiki i grunnskolen


For en tid tilbake prøvde jeg ut web 2.0-verktøyet PB Wiki i en 7.klasse på Levre skole. Tanken var å kunne samarbeide i grupper om felles tekster. Resultatet ser du her.

Jeg hadde en slags skisse i hodet før jeg startet, men som fersk og selvlært i wiki-verden, dukket det opp utfordringer etter hvert.

Etter å ha satt opp et slags rammeverk eller skjelett, samt opprettet brukere, var elevene klare for å kaste seg over wikien. I begynnelsen brukte vi tid på å bli kjent med verktøyet, før vi forsøkte å pense fokus over på det faglige innholdet. Vi brukte vesentlig mer tid på å lære elevene verktøyet enn forventet. 

Både elevene og jeg slet med å få lagring og hyperlenking til  å fungere smidig. Formatering av tekst og bilder var heller ikke bare greit. 

På forhånd trodde jeg at elevene skulle kunne være flere enn en inne på en side for å redigere, men det fant vi jo fort ut ikke var mulig. Hvis en elev først hadde kapret en side for redigering, måtte andre pent vente. Det rare var at man kunne stjele siden fra hverandre...

Etter som tiden gikk, ble flere og flere fortrolige med wikiredigeringen, og med mer tid i ermet ser jeg ikke bort fra at innholdet kunne nærmet seg akseptabel standard. 

Læringsutbyttet ble nok størst på den digitale siden, men det er vel ikke bare å forakte, selv om man selvfølgelig alltid jobber mot størst mulig faglig utbytte.

Fristet det så til gjentakelse? Kanskje...:-)

onsdag 25. februar 2009

Mash up-søk

Mash up er et uttrykk man støter på i den digitale verden. Jeg savner muligheten til å lage mine egne mash up-sider, eller snarere mash up-søk. Kanskje det allerede finnes?


Jeg kunne tenkt meg en tjeneste hvor man kan skreddersy søk fra valgfrie tjenester som så ble presentert i et samlet grensesnitt.


Et eksempel:

Min datter på 7 hadde lekse å skrive 5 setninger om valgfritt land i Europa. Hun kjente til Paris og Eiffeltårnet, men manglet tre setninger. Som behjelpelig digital far, skrudde jeg på pc-en. Vi hadde en flott stund med Eiffeltårnet i Google Earth, på You Tube og fakta fra Wikipedia. Enda stiligere hadde det vært med et slags samlet søkeresultat, i stedet for å hoppe mellom mange vinduer.


Et eksempel til:

Jeg bruker av og til en tjeneste som heter dizzler. Denne tjenesten har noe av de mash up-egenskapene jeg etterspør. Er ikke helt klar over lovligheten, men her streamer jeg all slags musikk. I tillegg til å spille musikken man søker etter, får man opp både sangtekster (neppe lovlig...) og en liten artikkel hentet fra Wikipedia om bandet eller artisten.

I tillegg kunne man jo tenkt seg et Youtube-søk på artisten, og for meg som spiller gitar ville et treff på f.eks. Chordie gjort søkeopplevelsen fullkommen!


Om noen kjenner til tjenester som kan gi meg en slik fleksibilitet, tar jeg gjerne i mot tips!

lørdag 14. februar 2009

Skolebesøk i London



I januar var jeg i London i forbindelse med Bett-konferansen. En av dagene gikk med  til skolebesøk. Det ble en spennende dag med mange digitale verktøy i klasserommene. Både SMART Board, Nintendo Wii og Nintendo DS, tablet-pc-er, ipoder og roboter var representert i de forskjellige klassene. 

Les mer her.

onsdag 4. februar 2009

Skolen på Facebook?


Min skole har lenge hatt en gruppe på Facebook, opprettet av en eller annen tidligere elev. Denne gruppen / siden har vel en ganske klar profil som "tidligere elev, evt. lærer"-gruppe. Diskusjoner og bilder kan være både morsomme og plumpe.

For min skoles del, har tidligere elever stort sett vært snill i sin karakteristikk av sine forhenværende lærere, og gruppen fremstår stort sett sympatisk.

Men i disse tider med lærermangel har vi diskutert at vi må være aktive, ja sågar proaktive i vår lærerjakt. Som et lite forsøk på å følge med i tiden, tenkte jeg å prøve Facebook som formidlingskanal. Jeg følte ikke at jeg kunne bruke den gruppen som eksisterte, det ville vært merkelig ved siden av diskusjonen om hvem var flest ganger hos rektor... 

Derfor har jeg nå opprettet en offisiell gruppe for Levre skole på Facebook. Gruppen er satt opp som en gruppe hvor man kan finne informasjon om skolen, og på den måten er gruppen et redskap for skolen til den informasjonspublisering vi til enhver tid måtte føle for.

Har ikke sett andre tilsvarende grupper/sider på Facebook - hadde vært morsomt med tilbakemelding om andre har prøvd noe lignende.

Jeg regner ikke med at mange er inne på siden, men siden Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet er på Facebook, kunne vi ikke være dårligere!

søndag 1. februar 2009

Surface


Som oppfølging til min sammenligning av Microsofts Surface-bord, og SMART Table på Bett-utstillingen i London, passer denne artikkelen og særlig videoen fra digi.no. De har vært på besøk hos Fast i Oslo, hvor de har et Surface-bord.


Spennende video, hvor også den pedagogiske utnyttelsen av bordet blir fremhevet (ca. 8 min ut i filmen). Bærum kommunes deltakelse i Digigirlz blir nevnt to ganger :-)


Fasts representant peker på mange av mulighetene med et slikt multitouchbord, men slike bord er helt klart tidlig i utviklingen. Det kunne vært veldig spennende og vært med å utviklet programvare til undervisningsformål! Håper det er noen som satser på dette, kanskje det nye kompetansesenteret for IKT i undervisningen?


Jeg sitter med noen spørsmål angående dette bordet. Kan man for eksempel bruke det som en vanlig pc? For eksempel bruke vanlige programmer men med de ekstra fordelene bordet tillater (multitouch, lettere å dele/samarbeide). Hvilken pris vil det kunne havne på? I filmen gjetter Fasts representant på at det kanskje kan bli så rimelig som 10-15.000, riktignok uttaler han seg om hva prisen kan ende om produktet slår an i markedet.


Det skal bli spennende å følge dette bordet i tiden som kommer!

søndag 25. januar 2009

Bett 09

Forrige uke var jeg på London-besøk. Da tok jeg turen innom Bett-utstillingen. For å lese mer om programvarer, multitouchbord og andre inntrykk fra utstillingen klikker du her.