torsdag 13. november 2008

Skolen i digital utvikling

Da er jeg på konferanse på Lillestrøm, "Skolen i digital utvikling". Dagen startet med to fellesinnlegg. Først et standard politikerinnlegg; Lisbeth Rugtvedt, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, snakket om Stortingsmeldingen om kvalitet i skolen. Mest interessant var vel hintet om at vi kommer til å se nasjonale prøver i digital kompetanse på ungdomsskolenivå. Dette kommer kanskje til å legge et økt trykk på bruk og bevissthet rundt IKT i undervisningen.






Etter dette holdt opplæringsdirektør i Hordaland fylkeskommune, Svein-Erik Fjeld, et engasjert innlegg titulert "...et avgjørende øyeblikk i utdanningens historie..." som omhandlet det paradigmeskiftet vi er midt inne i med tanke på kommunikasjon, (global) kunnskap og bruk av IKT i undervisningen. "Vi vet ikke hvor vi skal, det er nesten som om vi er ute på en digital blåtur", uttalte Fjeld som en kommentar på at vi såvidt er inne i denne omfattende omveltningen.


kreativfilm.no vant ITU's kreativitetspris. Dette er en nettside opprettet av noen lærere fra en skole i Stavanger. Her ser det ut til å være mange flotte tips om man har lyst til å jobbe med animasjon i k&h-timene.














Dag 2:
Grunnet sykdom fikk jeg ikke fulgt opp denne bloggen i forhold til dag 2 av konferansen. Kort oppsummert ble min store forventning til Google Apps definitivt ikke innfridd. Googles representant var en dansk google-kar som sikkert kunne mye om Google, men han snakket fint lite av hvordan man kunne bruke Google Apps i undervisningen.

Han holdt seg stort sett til velkjente floskler om den digitale utviklingen i skolen/samfunnet, samt en overfladisk forklaring av hva Google Apps for skolen kunne være.

Jeg var ikke klar over at det fantes et helt system for skoler/utdanningsinstitusjoner - det virket litt overveldende for meg som bare hadde lyst til å prøve dette i en klasse. Jeg har brukt Google Apps i private sammenhenger, og så for meg store fordeler ved at elever kunne skrive på samme dokument til samme tid.

Dessverre ble jeg altså ikke fristet til å prøve ut Google Apps i praksis, derfor jobber jeg nå med et prosjekt på 7. trinn hvor vi prøver ut PBWiki-verktøyet. Mer om det senere.

onsdag 12. november 2008

Multitouch

Jeg har lenge vært fascinert av interaktive tavler, som så mange andre. Vi har SMART Board-tavler på min skole, og det føles verdifullt å bruke dette i undervisningen.

Samtidig lurer jeg på når neste generasjon interaktive tavler når skolen. Jeg skulle gjerne hatt tavler uten frontprojeksjon og med multitouch-funksjon. Dette er sikkert noen år unna, særlig for skoler - men mange har vel fått med seg CNN's bruk av tavler i sin fjernsynsproduksjon. Sjekk videoen under, mye kan vel gjøres med dagens interaktive tavler.



Microsoft Surface Table har vært omtalt lenge, og det har vært tilgjengelig for utvalgt kasinoer og hoteller i USA. Det er ikke fokusert noe særlig på bruk av dette i undervisning, i tillegg er det klart at prisen kommer til å ligge rundt 14000$. Altså ikke så veldig aktuelt for de fleste skoler.



Da ligger framtiden kanskje nærmere SMART Table? Akkurat som SMART Board har fått spesialtilpasninger til undervisning, er også dette multitouch-bordet laget spesielt med tanke på undervisning. Prisen ser ut til å være 8000$, altså vesentlig mindre enn Microsofts versjon, men fortsatt stivt for skoler. Men prisen på teknologi kan jo forventes å synke etter hvert. Jeg skulle gjerne prøvd dette bordet, f.eks. i gruppeundervisning. Bordet ventes å være tilgjengelig våren 2009 (i USA).



Microsoft Surface
SMART Table
Lynn Marentettes blogg om interaktiv teknologi
Parodi på Microsoft Surface Table

mandag 10. november 2008

Espen Eckbo som IT-ansvarlig

Espen Eckbo som IT-ansvarlig Dag Hoff. Veldig morsomt, han ligner litt på meg... ?