mandag 15. september 2008

Om YouTube


Jeg har akkurat brukt 50 minutter av min mandags morgen til å se en film fra YouTube. Det høres kanskje ut som dårlig bruk av arbeidstiden, og kanskje er det det:-)

Filmen er et foredrag av ass. professor Mike Wesch fra Kansas State University som sammen med sine studenter har brukt mye tid på å forstå de sosiale og antropologiske sidene av YouTube spesielt, og web 2.0 generelt.

Hvis du føler at du trenger litt ekstra input på å forstå den nye generasjonen av "digital natives", er denne filmen vel anvendte minutter.
Denne filmen ble jeg tipset om fra Ingunn Kjøl Wiigs blogg Tanketråder.

lørdag 13. september 2008

Nettsider i PowerPoint


Jeg har akkurat installert et flott tillegg til PowerPoint. Jeg har ofte opplevd det som litt klønete å ha lenke til et nettsted når jeg har PowerPoint-presentasjoner. Av og til har jeg bare tatt skjermdump av nettsiden, og limt inn bildet i PP. Andre ganger har jeg  hatt nettsiden åpen i et annet vindu, og så vekslet mellom PP og nettleseren.

Nå slipper jeg dette i framtiden. Live Web er et lite tilleggsprogram som man installerer på to minutter. Det lar PP vise en hvilken som helst nettside på et lysark - og man kan da bruke nettsiden som vanlig, før man velger neste lysark og videre presentering. Veldig praktisk og mer elegant enn ovenfornevnte løsninger.

Tipset om dette tillegget fant jeg i Guttorm Hveems blogg, takk til Guttorm:-)

torsdag 11. september 2008

Ny søkeside for barn


Kvasir har akkurat åpnet en søketjeneste for barn. Her kan man søke blant kvalitetssikrede sider. Målet er at tjenesten skal være en god veiviser til de beste og mest populære nettsidene for barn når det gjelder underholdning, læring og informasjon.
Det er absolutt en side å sjekke ut med tanke på undervisning og skole, målgruppa er barn i alderen 6 til 12 år.
Nettstedet er illustrert av Iben Sandemose, og en egen redaksjon jobber med å samle inn innholdet.
Jeg tok en rask sammenligning mellom søkeresultatet fra Kvasir Jr. og Google, og skjønner at dette nettstedet kan være fint for barn. Resultatene ble presentert på en enklere måte, og utvalget virket bedre tilpasset barn.
Det var allikevel interessant å legge merke til at Kvasir Jr. ikke refererte til Wikipedia. I stedet har de en lenke til Caplex. Dette er sikkert et bevisst valg - men sikkert et valg det vil være forskjellige meninger om.

Chrome - ny nettleser









Google har nå lansert ennå en tjeneste, denne gang en nettleser med navn Chrome. Jeg har nå prøvd den ut i noen dager, og synes den virker veldig enkel og grei.
Den har tabs og en veldig minimalistisk stil. Jeg liker spesielt godt at man kan åpne en ny tab og få en oversikt over de siste nettsidene man har vært på presentert som ikoner:

Ellers er det muligheter for å surfe inkognito, kan være greit hvis man sitter på en internettkafè.

Eneste minus så langt er at jeg hadde problemer med nettbanken, det er visst noe med manglende java-støtte. Men både video (youtube og nrk) og nettradio (last.fm) fungerer fint.


Google befester virkelig sin posisjon på nettet! Chrome har allerede tatt store andeler av nettlesermarkedet, det blir spennende å følge fortsettelsen:-)