lørdag 31. mai 2008

Skoleveven




På fredag var jeg på kurs holdt av Skoleveven. Skoleveven er en leverandør av hjemmesideløsninger for skoler. Levre har brukt Skolevevens løsning i godt over to år nå, og er stort sett veldig fornøyd.

Denne gang var det design som var hovedfokuset, spesielt fordi Bærum kommune ønsket en mer helhetlig design på skolenes hjemmesider. Vi måtte forandre ganske mye på vår hjemmeside, nå ligner den veldig lite på en skoles hjemmeside, og mer på en firmahjemmeside. Om det er positiv eller ikke, vet jeg ikke...

Siden er fortsatt under endring, men du kan vurdere det foreløpige resultatet her. Mest opplagt er det vel at bildet øverst på siden må byttes ut.




Jeg opplever at skolens hjemmeside er en stadig sterkere del av samarbeidet mellom hjem og skole, og synes det er veldig spennende å jobbe med kommunikasjonsbiten innen IKT.




Skolevevens løsninger kan anbefales på det varmeste. Det er en enkel løsning som gjør lærerne i stand til å bidra til en levende hjemmeside. Jeg har også brukt Skolevevens løsning til å lage hjemmeside for huseierforeninga der jeg bor.

torsdag 22. mai 2008

En side i Dagbladet...

I dag kan man lese om meg i Dagbladet!

Det er jammen merkelig å se seg selv i en riksavis, "15 minutes of fame"...

Bakgrunnen for at jeg ble intervjuet er at jeg tidligere i år søkte jobb utenfor skolen, og dette passet inn i denne journalistens vinkling på lønnsoppgjøret og lærernes lønssutvikling.


Jeg må innrømme at jeg ikke er så jobbsøkende som det kan se ut som i artikkelen, litt må man jo spissformulere seg for å tydeliggjøre poenget om dårlig lønn i skolen. Ellers synes jeg artikkelen ble veldig bra, både i forhold til hva jeg virkelig svarte journalisten og i forhold til å sette søkelyset på et problem i den norske skolen. Nemlig at det er vanskelig å holde på kompetanse siden flere lærere tiltrekkes av jobber utenfor skolen.



Hvis du ikke har Dagbladets utgave for torsdag 22.5. for hånden, kan myse på bildet. Eller du kan lese saken i Dabladets tekstarkiv.

torsdag 15. mai 2008

Nye impulser


I dag hadde jeg en presentasjon for lærerne på Levre, temaet var inntrykk fra NKUL og Lærende nettverk.

Jeg forklarte litt rundt begrepet web 2.0, og gikk kort inn på blogging, Flickr og Google-verktøyene. Jeg viste også kort mulighetene som kommer på NRKs skolesider.

Det er klart at for mange lærere i barneskolen virker det litt fjernt å koble web 2.0-tjenester til sin egen lærerpraksis. Det er de færreste som bruker slike tjenester selv, og da er tanken på å bruke dette i undervisning ikke den første man tenker. I tillegg er det vel kanskje også sånn at det ikke alltid er lett å finne innfallsvinkler som forsvarer bruk på de laveste trinnene.

Når det er sagt, så har vi som lærere et ansvar for å være oppdatert på det samfunnet vi utdanner våre elever til. Våre elever skal stå best mulig rustet til å møte den digitale og den analoge hverdag. Det virker også åpenlyst at man som lærer kan ha faglig utbytte av å utnytte forskjellige web 2.0 - løsninger.

Å motivere alle lærerne til å kaste seg over alle tjenester og funksjonaliteter i de forskjellige web 2.0-tjenestene virker som et feilgrep. Derimot tror jeg fint at man kan gjøre et utvalg, og på den måten få med seg mange.

I min presentasjon i dag merket jeg særlig interesse rundt Flickr. Og selv om de fleste sikkert bare kommer til å søke etter bilder, uten å bidra med egne, kan man jo kalle det en slags innfallsport til web 2.0.

Presentasjonen kan du se på Slideshare: http://www.slideshare.net/kjetil08/nye-impulser/

fredag 9. mai 2008

NKUL, dag 3


NKUL 2008 er historie. Den siste dagen inneholdt blant annet et interessant innlegg fra Stephanie Hamilton fra Apple som snakket om digitale trender generelt, og utfordringer dette gir oss undervisere spesielt.


Dagen startet med en litt sen frokost, siden det i går var middag og påfølgende sosialisering... derfor fikk jeg ikke overvært første økt med Jan-Arve Overland. Hans sesjon var kalt "Kan IKT motivere?" Men siden dette jo er en konferanse med høy ikt-faktor, kunne jeg ligge litt småsliten på mitt hotellrom i Trondheim sentrum og allikevel høre hva JaO snakket om. Sesjonen ble nemlig direkte overført på nettet, og kan fortsatt ses her (sammen med mange av de andre felles sesjonene).
Skoleveven hadde også en økt hvor de viste nye muligheter med deres hjemmesidesystem. De fokuserte blant annet på muligheter for å lage egne sider for elever med filer/blogg/og annet selvvalgt innhold. Spennende muligheter som vi har lyst til å prøve ut på Levre.
Kort oppsummering av NKUL 2008:
Årets seminar føles litt som en reprise av fjorårets utgave. Terningkast 3. Litt opp og ned. Web 2.0. Blogg. Stort sosialt utbytte. Mye skoleprat, fokus på IKT. Flott vær og hyggelig selskap.


torsdag 8. mai 2008

NKUL, dag 2

Nok en dag har gått her på NKUL i Trondheim. Dagen startet med "Du bestemmer" og sluttet med web 2.0.


Datatilsynet hadde dagens første økt med presentasjon av opplegget "Du bestemmer", som er et hefte med oppgaver og et sett filmer som man kan bruke som utgangspunkt for undervisning omkring personvern på internett. "Du bestemmer" er laget for ungdomsskole og vgs, men det ble også snakket om at en gruppe lærere nå har satt seg ned for å prøve å legge tilrette opplegget til mellomtrinnet. Blant andre er Ole Rosten med i denne gruppa, noe han skriver om i sin blogg.


Så gikk dagen med til mer eller mindre spennende sesjoner og foredrag. Rosinen i pølsa kom til slutt. Jeg har i det siste blitt en fast leser av Jao's blogg. Og i dag var jeg med på en verkstedssesjon ledet av Jan-Arve Overland (JaO). Det var en spennende økt med fokus på begrepet web 2.0. Mest spennende synes jeg det var å prøve Netvibes, en løsning for å lese nyheter fra mange forskjellige kilder på samme sted ved hjelp av såkalt RSS.

Netvibes virker som en litt mer brukervennlig versjon av iGoogle, som jeg har brukt til nå. Fordelen med iGoogle er at man har lett tilgang på andre Googleverktøyer, som f.eks. Google docs og gmail. Det skal bli spennende å prøve ut Netvibes framover, kan den danke ut iGoogle?

onsdag 7. mai 2008

NKUL, dag 1

Da sitter jeg på hotellet etter første dag på NKUL. Det har vært noen interessante foredrag og sesjoner, og noen litt traurige...


Mest spennende synes jeg det var å høre om NRK sine arkiver som forhåpentligvis snart blir tilgjengelig for alle. NRK gjør tilgjengelig store mengder video- og lydklipp, fortrinnsvis med tanke på skoler. Arkivet er ikke åpent ennå, men med riktig brukernavn og kode kan man allikevel få ta en titt. Kjetils pedblogg kan selvsagt gi deg den påloggingsinformasjonen du trenger: webadressen er http://www.nrk.no/skole, brukernavn: skole, passord: klipptest. Anbefales på det sterkeste. Vet ikke hvor lenge brukernavn og passord er gyldig...
Svein Sandnes fra NRK presenterte også noen andre internasjonale arkiv som så halvspennende ut, blant annet Teachers TV.
Ellers foredro Øystein Johannesen fra Kunnskapsdepartementet. Han refererte blant annet til tall fra diverse undersøkelser for å gi et bilde av hvordan det sto til med ikt i norsk undervisning, uten at jeg føler veldig for å referere dette i denne blogg. Hvis du er spesielt interessert kan du finne ut mer på Johannesens blog, eller se hans powerpoint fra forelesningen.

Til slutt var jeg på et under middels interessant foredrag om samarbeid mellom bibliotek og skole. Nå står middag med de andre fra Bærum på programmet, ingen blogging fra den:-) Følg med i morgen for nye impulser fra Trondheim!

NKUL er i gang


Da sitter jeg på åpningen av årets konferanse. I kveld kommer jeg med et lite sammendrag av dagens opplevelser. På bildet kan dere se en trekkspillerduo som sto for et lite åpningsinnslag.

tirsdag 6. mai 2008

Klar for NKUL


I morgen tidlig setter jeg meg på flyet med kurs for Trondheim og NKUL. For den som ikke har hørt om NKUL, så er det en messe/seminar med fokus på bruk av IKT i undervisningen. For mer informasjon kan du lese på NKULs sider.


Jeg skal prøve å oppdatere bloggen med innspill fra konferansen, både interessante produkter, trender, snakkiser eller annet av interesse:-)